Glaucoom

De oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt naar de hersenen, waar men zich bewust wordt van wat het oog ziet. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Hierdoor ontstaan blinde vlekken (gezichtsvelddefecten) in het beeld en dit kan zelfs leiden tot blindheid.

Oorzaak

Het mechanisme dat bij glaucoom leidt tot de aantasting van de oogzenuw, is nog steeds niet tot in alle details bekend. Wel zijn er veel factoren bekend die de kans op optreden van glaucoom aanzienlijk verhogen:

  • Verhoogde oogdruk: Dit is veruit de belangrijkste risicofactor. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom.
  • Glaucoom in de familie: Als glaucoom voorkomt bij iemands naaste (1e en 2e graads‐) familieleden, is de kans op glaucoom bijna 10 maal groter dan voor iemand zonder glaucoom in de familie.
  • Hoge leeftijd: Op hoge leeftijd komt glaucoom veel vaker voor (4% van de mensen ouder dan 80 jaar heeft glaucoom).
  • Hoge sterkte bij‐ of verziendheid.
  • Patiënten van Afrikaanse of Aziatische afkomst hebben vergrote kans op glaucoom
  • Afwijkingen van de bloedvaten bij of in het oog.

Soorten glaucoom

Glaucoom komt veel voor; 1.5% van de Nederlanders ouder dan 40 jaar heeft glaucoom. Glaucoom wordt ingedeeld in primair en secundair glaucoom.

Primair glaucoom wil zeggen dat het glaucoom een op zichzelf staande ziekte is waarvan de oorzaak niet bekend is. Secundair glaucoom ontstaat als verschijnsel bij een andere (oog) ziekte of ten gevolge van het gebruik van bepaalde medicijnen of oogdruppels.

Het primair glaucoom wordt weer onderverdeeld in:

  1. open kamerhoek glaucoom,
  2. afgesloten kamerhoek glaucoom en
  3. congenitaal (aangeboren) glaucoom.

De behandeling

Glaucoom is ongeneesbaar. Het gedeelte van het gezichtsveld dat weg is, blijft weg. Maar als het op tijd wordt gesignaleerd, zijn er behandelingen mogelijk die het verlies kunnen vertragen of zelfs stoppen. De behandeling van glaucoom begint bijna altijd met het gebruiken van oogdruppels.

Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Behandeling vindt plaats met oogdruppels.
Indien oogdruppels niet voldoende oogdrukverlaging bewerkstelligen, kan bij sommige patiënten een laserbehandeling uitgevoerd worden.

Kijk voor meer informatie over de Glaucoomvereniging op www.glaucoomvereniging.nl