Behandeling Tranende ogen

Een verstopping of afsluiting van de traanwegen zorgt voor tranende ogen, omdat het afvoersysteem van het traanvocht verstopt is of onvoldoende werkt.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een verstopping van de traanwegen is een tranend oog. Het overtollige traanvocht hoopt zich vaak op in de binnenste ooghoek en stroomt over de ooglidrand weg. Omdat tranen het oogoppervlak beschermen tegen infectie kunnen regelmatig terugkerende ooginfecties een teken zijn van een traanwegverstopping. Bij een ontsteking van de traankanaaltjes of traanzak kan er in de ooghoek aan de neuskant een pijnlijke rode zwelling ontstaan. Bij druk op de traanzak kan slijm of pus uit de afvoerkanaaltjes komen.

Voor wie?

Patiënten die klachten hebben van een tranend oog. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, zoals:

  • teveel traanproductie;
  • een functiestoornis van de traanpomp van de oogleden;
  • een vernauwde of verstopte traanbuis.

De ingreep

Anel-test; Hierbij wordt eerst voorzichtig een traanpuntje met een stompe canule een beetje wijder gemaakt. Vervolgens wordt door een heel fijn buisje een kleine hoeveelheid zoutoplossing in het traankanaaltje gespoten. Wanneer het water in de neus of keel terechtkomt zijn de traanwegen niet helemaal dicht. Meestal blijven ze na de behandeling (beter) open. Als er onder druk geen water doorstroomt naar de neus of keel is er een volledige verstopping aanwezig is.

3 snip; Is de traanpunt vernauwd of afgesloten, dan kan men proberen de traanpunt op te rekken of definitief te verwijden. Bij een verstopte traanpunt is het overigens vaak zo, dat er zich nog meer verstoppingen in de traanwegen bevinden. Dit kan pas worden opgespoord nadat de traanpunt in het onderooglid geopend is.

Na de ingreep

U kunt alles weer doen. U heeft geen beperkingen.