Elektrisch epileren

Elektrische epilatie is het verwijderen van haartjes en haarzakjes die naar binnen groeien waardoor ze over het hoornvlies krassen (Trichiasis). De haartjes komen tegen het hoornvlies aan doordat het boven- of onderooglid naar binnen is gedraaid. Er zijn verschillende oorzaken voor Trichiasis, zoals:

  • Leeftijd, veroudering van het weefsel in het ooglid waardoor verslapping optreedt
  • Littekens aan de binnenzijde van het ooglid
  • Krampachtig knijpen met de ogen
  • Aangeboren afwijking

Symptomen

Doordat haartjes tegen het hoornvlies krassen kan er irritatie, een zandgevoel in de ogen of gevoeligheid voor licht ontstaan. Ook kan het oog er rood uit zien. Het hoornvlies kan beschadigd raken waardoor het gezichtsvermogen kan verminderen of wat in het ergste geval kan leiden tot blindheid.

Voor wie

Mensen waarbij de haartjes klachten veroorzaken, zodat het verstandig is deze te laten verwijderen.

Dag van de ingreep

U mag voor de ingreep gewoon eten. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Wij adviseren u na de ingreep niet zelf auto te rijden. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u kan begeleiden. In verband met het steriel werken kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

Bloedverdunnende middelen

Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt moet u dit kenbaar maken bij uw oogarts. De oogarts zal met u bespreken of en hoelang u voor de ingreep moet stoppen met de inname van de medicijnen. Ook is het belangrijk dat u het gebruik van pijnstillers aangeeft gezien deze een bloedverdunnende werking kunnen hebben.

De ingreep

De naar binnen gedraaide haartjes worden door middel van een klein naaldje met een stroompje verwijderd.

Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 10 minuten. Bij ruim 90 % van de gevallen geeft de behandeling een positief effect.

Na de ingreep

Na 6 weken vindt er een controle plaats bij de optometrist. Het kan voorkomen dat rondom het oog bloedvorming onder de huid ontstaat.