Uveitis: inwendige chronische oogontstekingen

Uveitis

Uveitis is een verzamelnaam voor alle inwendige chronische oogontstekingen. Binnen de Oogvereniging is de Patiëntengroep Uveitis actief.

Eerste symptomen

Uveitis kan plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog of geleidelijk met steeds waziger gaan zien. Het kan in één oog voorkomen, afwisselend in één van beide ogen of in beide ogen tegelijkertijd. Uveitis kan samengaan met glaucoom (hoge oogboldruk). De ontsteking kan zorgen voor een tijdelijke gezichtsvermindering of leiden tot blijvende gezichtsvermindering en blindheid.

Gevolgen

Uveitispatienten klagen over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Een aantal mensen kan het licht niet goed verdragen. Soms is het oog pijnlijk en rood.

Meer over uveitis en over de gevolgen en behandelmethoden leest u in de Patiënteninformatietool Uveitis. Deze patiënteninformatietool is ontwikkeld door de Oogvereniging in samenwerking met de Patiëntenfederatie.

Vormen van uveïtis

Er bestaan 3 hoofdvormen van uveitis. De naamgeving geeft de plaats van de ontsteking in het oog aan:

  • Uveitis anterior (aan de voorkant)
  • Uveitis intermediar (middenin)
  • Uveitis posterior (aan de achterkant)

Binnen deze hoofdvormen bestaan specifieke ziektebeelden. Is het gehele oog ontstoken, dan wordt er gesproken over een panuveïtis. Het verloop van uveïtis is steeds verschillend. De behandeling wordt hierop afgestemd.

Uveitis komt in alle vormen voor bij kinderen en bij ziektebeelden zoals reuma, Bechterew, sarcoïdose. In ruim de helft van de gevallen blijft de oorzaak onbekend.

stolmed in het nieuws

Hoe kies ik een goede zonnebril?

Het dragen van een goede zonnebril is erg belangrijk: zonder goede bescherming kan uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken. Kinderogen zijn nog kwetsbaarder dan ogen van volwassenen. De pupil van een kinderoog is groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van een volwassene. - 24 mei 2018

AVG

Op 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Deze vervangt de bestaande privacy wetgeving. Stolmed Klinieken heeft hierop haar privacy verklaring aangepast en gepubliceerd op de website. - 24 mei 2018

Maculapucker wat is dat?

Een macula pucker is een gerimpeld laagje bindweefsel dat zich precies over het centrum van het netvlies (de macula of gele vlek) heeft gevormd. De gele vlek is de plek waar scherp mee wordt gezien en waar details mee waargenomen worden. Een macula pucker kan behandeld worden door een operatie. - 15 maart 2018

Uveitis: inwendige chronische oogontstekingen

Uveitis is een verzamelnaam voor alle inwendige chronische oogontstekingen. Binnen de Oogvereniging is de Patiƫntengroep Uveitis actief.De ontsteking kan zorgen voor een tijdelijke gezichtsvermindering of leiden tot blijvende gezichtsvermindering en blindheid. - 4 december 2017

correspondentieadres

Bergen op Zoom

Peter Vineloolaan 46 A
4611 AN Bergen op Zoom
Tel.: 0164-24 69 23
Fax 0164-233199  

 


Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van
8:00-17:00 uur

secretariaat@stolmedklinieken.nl

NAAR BOVEN