Tranende ogen

Tranende ogen zijn erg vervelend en je kunt er elk moment van de dag last van hebben. De kleine klieren van het slijmvlies en van de ooglidranden produceren het traanvocht en dit zorgt voor de bescherming van het hoornvlies tegen uitdroging. De traanklier, gelegen onder het bovenooglid, reageert bij emotie of oogirritatie en produceert dan extra traanvocht. Na elke knipperslag wordt het traanvocht afgevoerd via twee traanpuntjes naar de traankanaaltjes, traanzak en komt uiteindelijk in ons neustraankanaal terecht.

Oorzaken

  • Er treedt irritatie op door een vuiltje in het oog of een haartje dat tegen het oog schuurt.
  • De traanpuntjes zitten niet op de juiste plaats of zijn verstopt.
  • Verslapping van het ooglid en verzwakking van de sluitspiertjes van de oogleden. Dit komt vaak voor bij oudere mensen.
  • Verstopping van het traankanaaltje, de traanzak en/of traan-neuskanaal door een ontsteking of een aangeboren afwijking.
  • Door uitdroging raakt hoornvlies geïrriteerd en geeft als reactie een overvloedige traanproductie. Dit is dan erg waterig.
  • Aangeboren afwijking bij een baby, waarbij tijdens het eerste levensjaar 99% van de gevallen spontaan hersteld.

Onderzoek

De oogarts of optometrist bekijkt het traanvocht, hierbij wordt gelet op samenstelling, hoeveelheid en smering. Tevens wordt het hoornvlies beoordeeld, dit kan gedaan worden door het traanvocht aan te kleuren. De traanpunten worden bekeken of deze open zijn en op de goede plaats liggen en er kan gemeten worden hoeveeltraanvocht u produceert.