Behandeling Hoornvliesproblemen

Het hoornvlies is het doorzichtige, heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnen komt. Dit deel ligt voor de iris (regenboogvlies). Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje. Dit heet het epitheel.

Er zijn verschillende hoornvliesproblemen waar je last van kunt hebben. Je kunt pijnlijke, branderige en tranende ogen krijgen van;

  • Hoornvlies erosie
  • Trichiasis
  • Pinguecula
  • Pterygium

Doorgaans zijn deze aandoeningen goed te behandelen.

Hoornvlies erosie

Een hoornvlieserosie wordt behandeld met een ooggel of een antibiotische oogzalf. Soms kan het oog worden afgeplakt met een oogverband. Op deze manier krijgt het oog rust waardoor het hoornvlies in het algemeen snel geneest. Helaas komt het soms voor dat de beschadiging van het hoornvliesepitheel spontaan weer terug komt. Met name beschadigingen door de kras van een nagel of een tak kunnen opnieuw opspelen en weer dezelfde klachten geven. Er kan dan gebruik gemaakt worden van een zachte contactlens, die als een soort verband voor het hoornvlies fungeert om genezing te bewerkstelligen.

Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf en/of verband nodig maken.

Trichiasis

De naar binnen gedraaide haartjes worden door middel van een klein naaldje met een stroompje verwijderd.
Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 10 minuten. Bij ruim 90 % van de gevallen geeft de behandeling een positief effect.

Pinguecula

Een Pinguecula is een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog, die wordt veroorzaakt door een opeenhoping van eiwitten. Behandeling is niet nodig, behalve bij irritatie. Er wordt dan vaak een ooggel of kunsttranen voorgeschreven. Een enkele keer is er sprake van een lokale ontsteking: dan zal er antibiotica en/of ontstekingsremmende oogdruppels worden voorgeschreven.

Pterygium

Een Pterygium is een plooi van het bindvlies aan de binnenkant van het oog. De operatie vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats in dagbehandeling . De eerste dagen na de operatie is het oog meestal pijnlijk. Daarna kan het oog geïrriteerd zijn door een “zand”-gevoel. De oogarts schrijft meestal oogzalf voor ter vermindering van de klachten en ter genezing van het operatiegebied. De pijn moet in de loop van een aantal dagen of weken afnemen. Enige roodheid ter plaatse waar het pterygium zich voordien bevond is normaal en in het algemeen een goed teken. Na de ingreep worden er littekenremmers (corticosteroid) in druppelvorm gegeven en soms wordt er nog bestraling toegepast. Ondanks de behandeling kan in een enkel geval het pterygium toch weer terugkomen.