Behandeling droge ogen

Als er niet voldoende traanvocht wordt geproduceerd, of wanneer het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, kan een punctum plug behandeling uitkomst bieden. Een punctum plug is een klein “stopje” gemaakt van siliconen of collageen materiaal. De plug zien eruit als een kleine champagne kurk en is niet zichtbaar in het oog. Met het plugje wordt het afvoerkanaal van de tranen in het onderste ooglid dichtgemaakt, zodat de tranen langer op het oog blijven en er betere bevochtiging van het oog ontstaat.

Voor wie

Punctum pluggen zijn geschikt voor patiënten die veel last hebben van droge ogen, omdat ze niet genoeg traanvocht produceren of het traanvocht van een te slechte kwaliteit is om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot abnormaal tranende ogen. De tranen zijn echter niet van dezelfde samenstelling als het normale vochtlaagje dat altijd over het oog moet liggen, de zogenaamde ‘traanfilm’. De overtollige tranen lossen daarom het probleem van de droge ogen niet op.

Symptomen

Typisch zijn de klachten van irritatie, een prikkelend of schurend gevoel alsof er zandkorreltjes in het oog zitten, branderigheid , jeuk, het gevoel van zware oogleden, snel vermoeide ogen, rode ogen, pijn en overgevoeligheid voor licht kunnen ook voorkomen. Soms scheiden de ogen een slijmerig vocht af en vreemd genoeg kan het “droge” oog door irritatie soms overmatig tranen. De symptomen kunnen verergeren in de wind, bij droge lucht, airconditioning (door toegenomen verdamping), geconcentreerd lezen, televisie kijken of computeren (door een verminderde knipperreflex).

De ingreep

In eerste instantie wordt er een kunsttraan of gel gegeven, het nadeel hiervan is dat er vaak gedruppeld of gezalfd moet worden. Als dit niet werkt kan u ervoor kiezen het traanpuntje af te laten sluiten (punctum occlusie): Normaal worden tranen via een kleine opening (punctum) in de onderste en bovenste ooglidrand naar het traankanaaltje afgevoerd en zo verder naar de neus. Dit traanpuntje kan (tijdelijk) met een punctum plug worden dichtgemaakt zodat de tranen langer op het oogoppervlak blijven. Punctum pluggen zijn kleine, onoplosbare traanweg pluggen, welke voor langere tijd een oplossing bieden bij droge ogen.

Na de ingreep

Na de behandeling hoeft er vaak niet meer te worden gedruppeld/gezalfd. Indien gewenst kunnen de punctum pluggen weer worden verwijderd.