Behandeling Niet scherp zien

Er zijn maar weinig ogen volmaakt en daarom hebben heel veel mensen refractieafwijkingen. Bij een refractieafwijking kan het oog zelf het invallende licht niet goed genoeg breken om het beeld van een voorwerp precies en scherp op het netvlies laten vallen. De meeste refractieafwijkingen ontwikkelen zich op de kinderleeftijd en kunnen daarna verergeren, maar soms ook verbeteren. We onderscheiden de volgende soorten refractieafwijkingen:

  • bijziendheid
  • verziendheid
  • astigmatisme (vertroebeld of vervormd zicht)
  • ouderdomsverziendheid

Behandeling

Wil men bij een brekings‐ of refractieafwijking het beeld toch scherp op het netvlies krijgen dan heeft men een refractie correctie nodig. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden.

A. Bril
De oudste en eenvoudigste manier om refractieafwijkingen te corrigeren is een bril. Om bijziendheid te verhelpen voorziet men de bril van negatieve lenzen (“min‐ glazen”); bij verziendheid voorziet men de bril van positieve lenzen (“plus‐ glazen”). Om bijkomend astigmatisme te verhelpen kunnende glazen daarnaast ook voorzien worden van een zogenaamde cilindercorrectie. Als er tegelijk sprake is van een refractieafwijking voor veraf en ook van ouderdomsverziendheid, zijn er brillen verkrijgbaar met glazen voor verte‐correctie, met daarin een extra leesgedeelte geslepen. Er zijn ook brillen waarbij dit leesgedeelte onzichtbaar is en waarbij er bovendien naast leessterkte ook overgangssterktes zijn voor de afstanden tussen “veraf” en “dichtbij” : het zogenaamde “multifocaal type”.

B. Contactlenzen
Een tweede mogelijkheid bestaat uit contactlenzen, die op het hoornvlies geplaatst worden. De 2 meest gebruikte types contactlenzen zijn:

  1. harde zuurstofdoorlaatbare lenzen: dit zijn kleine en dus harde lenzen met een lange levensduur;
  2. zachte lenzen: deze lenzen zijn wat groter van doorsnede en ze zijn flexibeler en zachter omdat ze water opnemen. De flexibiliteit verbetert het draagcomfort. Een nadeel van zachte lenzen is dat er een verhoogd risico op infectie bestaat, zeker wanneer deze lenzen dag en nacht achtereen gedragen worden. Goed schoonhouden en op tijd vervangen is in ieder geval altijd erg belangrijk.

Er bestaan ook contactlenzen met cilindercorrectie en contactlenzen met ook een aanvullende leessterktecorrectie.

C. Laser of operatie
 Als derde mogelijkheid voor correctie van refractieafwijkingen bestaan er een laserbehandelingen of een operatie. Met een laser kan het hoornvlies van het oog (als ware een brillenglas of contactlens) in de juiste sterkte geslepen worden. Bij een operatie wordt in het oog een kunstlens aangebracht, vóór of in plaats van de eigen ooglens.

In onze kliniek meten wij brillen aan en schrijven wij contactlenzen voor. Voor een cosmetische laserbehandeling of een operatie zoals hierboven beschreven, verwijzen wij u door.